Sposób przygotowania:
Bułki maślanePrzygotowanie ciasta
Masło przekładamy do garnka, roztapiamy, dodajemy mleko.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, jajko, a następnie roztopione masło z mlekiem.
Zagniatanie ciasta
Zagniatamy ciasto - robimy to przez ok. 15 minut. Można to zrobić za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Ciasto powinno dobrze odstawać od dłoni lub haka robota.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto zagniatamy ponownie, tyle że krócej.
Formowanie bułek
Z ciasta formujemy bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczenie
Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch bułek. Bułki posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 st. C przez 15 minut.