Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Bułki maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pieczywo jest smaczne i wcale nie wymaga dużego wkładu pracy. Takie domowe bułeczki najczęściej piekę do burgerów.

Bułki maślane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki maślane

 

Sposób przygotowania:

Bułki maślane

Przygotowanie ciasta

Bułki maślane
Mąkę łączymy z roztopionym masłem, mlekiem, drożdżami, jajkiem, solą i cukrem

Masło przekładamy do garnka, roztapiamy, dodajemy mleko.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, jajko, a następnie roztopione masło z mlekiem.

Zagniatanie ciasta

Bułki maślane
Ciasto wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie

Zagniatamy ciasto - robimy to przez ok. 15 minut. Można to zrobić za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Ciasto powinno dobrze odstawać od dłoni lub haka robota.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto zagniatamy ponownie, tyle że krócej.

Formowanie bułek

Bułki maślane
Formujemy bułeczki, które odstawiamy do wyrośnięcia

Z ciasta formujemy bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczenie

Bułki maślane
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem

Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch bułek. Bułki posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 st. C przez 15 minut.