dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Bajaderki rumowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kulki rumowe sporządzone z ciast na które nikt w domu nie ma już ochoty :) Polecam są bardzo smaczne.

Bajaderki rumowe

Składniki:

Bajaderki rumowe

 

  • 1/2 kg ciasta (ja użyłam jogurtowego placka)
  • 1/4 szkl mleka
  • 2 kopiate łyżki cukru
  • 7 g masła
  • 1/3 szkl rodzynek
  • 2 łyż kakao
  • 1/2 słoiczka dżemu
  • 2 łyż rumu
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Bajaderki rumowe

Krok 1:

Bajaderki rumowe
Rozpuszczamy masło z cukrem, mlekiem i kakao.

Do rondla wkładamy masło, wlewamy mleko i wsypujemy kakao oraz cukier.

Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Krok 2:

Bajaderki rumowe
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.

Ciasto dokładnie kruszymy i przekładamy do miski. Wlewamy masę czekoladową, dodajemy rodzynki, dżem, rum i całość dokładnie zagniatamy.

Krok 3:

Bajaderki rumowe
Z masy formujemy kulki i schładzamy w lodówce.

Z masy formujemy kuli i układamy na półmisku. Oblewamy polewą czekoladową i możemy posypać cukrową posypką lub wiórkami kokosowymi.

Dobrze schładzamy w lodówce.
Smacznego!


Tagi:

ciastka