Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Domowe piernikowe bajaderki są świetnym pomysłem na szybką słodkość, która można przygotować z pozostałego z wigilijnego stołu piernika.

Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową

 

  • około 500 g piernika
  • 3 czubate łyżki masy kajamkowej korówkowej
  • 100 g skórki cytrynowej
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 2 szczypty przyprawy korzennej
  • biały maczek cukrowy do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową
Piernik rozkruszamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy mleko, olejek rumowy oraz masę kajmakową krówkową (pamiętajmy aby masę miała temperaturę pokojową) dodajemy również skórkę cytrynową i całość dokładnie mieszamy do połączenia. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w białym cukrowym maczku. Do obtoczenia śmiało można wykorzystać również wiórki kokosu. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową
piernik rozkruszamy i przekładamy do miski
Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową
następnie dodajemy mleko olejek rumowy kajmak i skórkę cytrynową
Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową
całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Piernikowe bajaderki ze skórką cytrynową
na koniec obtaczamy kuleczki w maczku cukrowym