AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bajkowe babeczki z lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rozpływają się w ustach i znikają z talerza bardzo szybko. Szczególnie lubiane przez dzieci ale dorośli też się zajadają.

Bajkowe babeczki z lukrem

Składniki:

Bajkowe babeczki z lukrem

Ciasto:

  • 115g miękkiego masła
  • 115g drobnego białego cukru
  • 2 jajka (lekko roztrzepane)
  • 115g mąki pszennej (np. do ciast i ciasteczek)

Dekoracja:

  • 200g cukru pudru
  • ok 2 łyżek ciepłej wody
  • ewentualnie:
  • kilka kropel barwnika
  • kolorowa lub czekoladowa posypka, cukrowe kwiatki, kandyzowane wisienki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Bajkowe babeczki z lukrem
1. Przygotuj blaszkę do babeczek i wypełnij ją papierowymi papilotkami.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, bez termo obiegu.

3. Masło i cukier daj do wysokiego naczynia i zmiksuj do jednolitej, gładkiej masy.

4. Jajka rozbij do malej miseczki. Lekko roztrzep widelcem i dodaj do naczynia z masą.

5. Dodaj przesianą mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.

6. Nakładaj łyżką do papilotek - mniej więcej jednakowe porcje. Nie więcej jednak, jak do 3/4 wysokości.

7. Piecz 15-20 min, aż będą złote.

8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego wystygnięcia.

9. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesyp do miski i dodaj ciepłą wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

10. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika w ulubionym kolorze.

11. Lukier nakładać na babeczki i dekorować wg uznania - koralikami, kwiatkami lub kandyzowanymi wisienkami.

UWAGA: Dekorować należy natychmiast po lukrowaniu, ponieważ masa lukrowa szybko stygnie.

Smacznego