Sposób przygotowania:
Bajkowe babeczki z lukrem
1. Przygotuj blaszkę do babeczek i wypełnij ją papierowymi papilotkami.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, bez termo obiegu.
3. Masło i cukier daj do wysokiego naczynia i zmiksuj do jednolitej, gładkiej masy.
4. Jajka rozbij do malej miseczki. Lekko roztrzep widelcem i dodaj do naczynia z masą.
5. Dodaj przesianą mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.
6. Nakładaj łyżką do papilotek - mniej więcej jednakowe porcje. Nie więcej jednak, jak do 3/4 wysokości.
7. Piecz 15-20 min, aż będą złote.
8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
9. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesyp do miski i dodaj ciepłą wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
10. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika w ulubionym kolorze.
11. Lukier nakładać na babeczki i dekorować wg uznania - koralikami, kwiatkami lub kandyzowanymi wisienkami.
UWAGA: Dekorować należy natychmiast po lukrowaniu, ponieważ masa lukrowa szybko stygnie.
Smacznego
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, bez termo obiegu.
3. Masło i cukier daj do wysokiego naczynia i zmiksuj do jednolitej, gładkiej masy.
4. Jajka rozbij do malej miseczki. Lekko roztrzep widelcem i dodaj do naczynia z masą.
5. Dodaj przesianą mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.
6. Nakładaj łyżką do papilotek - mniej więcej jednakowe porcje. Nie więcej jednak, jak do 3/4 wysokości.
7. Piecz 15-20 min, aż będą złote.
8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
9. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesyp do miski i dodaj ciepłą wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
10. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika w ulubionym kolorze.
11. Lukier nakładać na babeczki i dekorować wg uznania - koralikami, kwiatkami lub kandyzowanymi wisienkami.
UWAGA: Dekorować należy natychmiast po lukrowaniu, ponieważ masa lukrowa szybko stygnie.
Smacznego
Roman1968
Michael4