AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Drobiowe wątróbki z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drobiowe wątróbki - z ananasem, jabłkiem, cebulą i pieczarkami. Obficie doprawione majerankiem.

Drobiowe wątróbki z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe wątróbki z ananasem

 

  • 0,5 kg wątróbek z drobiu (używam indycze)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 puszki ananasa (może być w kawałkach)
  • 3 duże cebule pokrojone w pół plasterki
  • 3 kwaśne jabłka obrane i pokrojone w ósemki
  • majeranek, sól, biały pieprz
  • mąka do obtoczenia wątróbek
  • mleko do wymoczenia wątróbek
  • tłuszcz do smażenia (olej + maso klarowane lub samo masło klarowane)
  • opcjonalnie obsiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Drobiowe wątróbki z ananasem
Wątróbki myjemy, oczyszczamy, wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem. Zostawiamy na minimum 30 minut.  Po tym czasie wyciągamy je na papierowy ręcznik i osuszamy. Następnie obtaczamy w mące.

Pieczarki myjemy, odcinamy końcówki nóżek, kroimy wg upodobań (plasterki, ćwiartki). Podsmażamy na rozgrzanym maśle, przekładamy do większego garnka(w którym będziemy dusić potrawę).

Obrane cebule kroimy w półplasterki lub piórka. Podsmażamy. Przekładamy do garnka z pieczarkami. Ananasa pokrojonego w kostkę podsmażamy na patelni - żeby lekko się zezłocił. Przekładamy do garnka. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Podsmażamy na złoto(mają mieć ładny kolor, nie powinny się rozpadać). Pod koniec smażenia posypujemy dużą ilością majeranku. Usmażone jabłka przekładamy do garnka.

Ostatnim składnikiem wymagającym smażenia są drobiowe wątróbki. Smażymy z każdej strony. Przekładamy do garnka.

Zawartość garnka dusimy 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i białym pieprzem. mieszamy.

Opcjonalnie można dodać solidna garść pokrojonej natki pietruszki.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub świeżą bagietką.
Drobiowe wątróbki z ananasem
Umyte i oczyszczone wątróbki moczymy w mleku.
Drobiowe wątróbki z ananasem
Przygotowane do smażenia pieczarki, ananas, cebula i jabłka
Drobiowe wątróbki z ananasem
Smażymy osobno poszczególne składniki dania, a następnie przekładamy do większego garnka.
Drobiowe wątróbki z ananasem
Obrane i pokrojone w ósemki jabłka podsmażamy na złoto.