suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Bakaliarz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z bakaliami

Bakaliarz

Składniki:

Bakaliarz

 

  • 7 jaj;
  • 25 dag masła;
  • 20 dag cukru;
  • 1 łyżka miodu;
  • 25 dag mąki;
  • proszek do pieczenia;
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, morele suszone, nerkowce, figi itp.

Sposób przygotowania:

Bakaliarz
Całe jajka ubić z cukrem na parze, tak aby uzyskały dość gęstą konsystencję (ok 15 min), odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wlewamy sklarowane masło, lekko mieszamy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojone bakalie (aby rodzynki i inne owoce suszone nie opadały na dno oprószamy je mąką ziemniaczaną) i łyżkę miodu, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do foremki keksowej posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min. w tem 180oC.

Tagi:

bakalie