Sposób przygotowania:
Dyniowo-bakaliowe ciasteczkaETAP 1
Masło oraz czekoladę razem rozpuszczamy. Rozpuszczone składniki zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich dynię. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2
Do przestudzonej masy dodajemy cukier oraz sól. Składniki miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy jajko, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę.
ETAP 3
Do połączonych składników wsypujemy bakalie.
ETAP 4
Ciasto formujemy w jedną całość, przekładamy na talerzyk i schładzamy około 1 godzimy w lodówce.
ETAP 5
Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczamy i układamy na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 15 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone wyjmujemy. Jeszcze ciepłe dekorujemy gęstym lukrem (1 łyżka śmietanki połączona z 4-5 łyżkami cukru pudru). Udekorowane ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru. Gotowe.
Jagoda.L
irena1951
jaga85
Tak wkradł się błąd. Ma być 7 dag . Dziękuję za uwagę i postaram się to zmienić.