jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Można powiedzieć, że jesienią jestem uzależniona od dyni:). Wykorzystuję ją do przygotowania różnego rodzaju dań, ale największą przyjemność sprawia mi komponowanie coraz to nowych przepisów na słodkości z jej udziałem.

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka

SKŁADNIKI :

Sposób przygotowania:

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka

ETAP 1

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka
Dynie dodajemy do rozpuszczonego masła i czekolady

Masło oraz czekoladę razem rozpuszczamy. Rozpuszczone składniki zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich dynię. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 2

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka
W dalszej kolejności dodajemy cukier

Do przestudzonej masy dodajemy cukier oraz sól. Składniki miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy jajko, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę.

ETAP 3

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka
Do ciasta dodajemy przygotowane wcześniej bakalie

Do połączonych składników wsypujemy bakalie.

ETAP 4

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka
Przygotowane ciasto schładzamy

Ciasto formujemy w jedną całość, przekładamy na talerzyk i schładzamy około 1 godzimy w lodówce.

ETAP 5

Dyniowo-bakaliowe ciasteczka
Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę- pieczemy je!

Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczamy i układamy na przygotowanej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 15 minut w 180°C do zrumienienia.

Upieczone wyjmujemy. Jeszcze ciepłe dekorujemy gęstym lukrem (1 łyżka śmietanki połączona z 4-5 łyżkami cukru pudru). Udekorowane ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru. Gotowe.