Sposób przygotowania:
Bakaliowo-jabłkowy przekładaniec
Posiekane orzechy i rodzynki zalać gorącą wodą na 1 godz. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Następnie dodać oliwę, żółtka, cukier puder i aromat waniliowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Następnie 1/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno i boki przygotowanej formy. Resztę ciasta podzielić na 3 części i rozwałkować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, podzielić na 3 części. Jedną część pokrojonych jabłek ułożyć na przygotowanym cieście w formie, posypać sparzonymi posiekanymi orzechami i rodzynkami. Przyłożyć następnym ciastem, wyłożyć drugą część jabłek i posypać suszonymi śliwkami. Ponownie przykryć ciastem, wyłożyć resztę jabłek i suszone morele, przykryć ostatnią warstwą ciasta. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50min.