Sposób przygotowania:
Baklava
Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować bardzo cienko (na grubość papieru), podzielić na 8 placków. Masło roztopić. Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem Blachę posmarować odrobiną masła, ułożyć 3 placki jeden na drugim, każdy skropić stopionym masłem. Na nich położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Położyć kolejną warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Piec ok 40 minut w temp. 200 stopni. Miód, wanilię, skórkę i sok z cytryny i rodzynki zagotować ze szklanką wody. Bardzo gorącym, przecedzonym syropem polać Baklave, piec jeszcze 10 min w temp. 160 stopni. Podawać gorącą lub chłodną.
misiol
Creator
Gość
Chyba z Francji :P
Creator
Niestety nie z Francji, wszystko jest OK. Ciasto francuskie w sumie nie ma nic wspólnego z Francja, tak na prawde pochodzi z Maroka i używa się go tez w kuchniach arabskich;)
mediana
Creator
Nie stwierdze, po prostu Maroko było kolonią francuską i stąd Francuzi zaporzyczyli sobie wiele z kultury, również z kuchni;)
cremebrule
Creator
tak, to sie nazywa filo zgadzam sie;)
Creator
Gość
Magdusia1312
darek112
IŞILAY
POZDRAWIAM :)