Creator

Creator

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Baklava

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Osmańskie klimaty;)

Baklava

Składniki:

Baklava

 

 

  • Na syrop:
  • Laska wanilii lub 2 op. cukru waniliowego
  • 5 łyżek miodu
  • sok i skórka z cytryny
  • 5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Baklava
Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować bardzo cienko (na grubość papieru), podzielić na 8 placków. Masło roztopić. Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem Blachę posmarować odrobiną masła, ułożyć 3 placki jeden na drugim, każdy skropić stopionym masłem. Na nich położyć warstwę nadzienia, przykryć 2 plackami, skropić masłem. Położyć kolejną warstwę nadzienia, przykryć 3 plackami, skropić masłem. Piec ok 40 minut w temp. 200 stopni. Miód, wanilię, skórkę i sok z cytryny i rodzynki zagotować ze szklanką wody. Bardzo gorącym, przecedzonym syropem polać Baklave, piec jeszcze 10 min w temp. 160 stopni. Podawać gorącą lub chłodną.