Sposób przygotowania:
Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną
Bakłażana myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek z obu połówek.Miąższ drobno siekamy. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (stosunek wody do kaszy 2:1). Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy posiekany miąższ bakłażana. Smażymy aż warzywa zmiękną. Warzywa mieszamy z kaszą, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy farsz do łódeczek bakłażana.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i zapiekamy bakłażan przez 110 minut. Po tym czasie posypujemy bakłażana parmezanem i zapiekamy kolejne 5 minut.