wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bakłażan upieczony w oliwie i ziołach i zapieczony następnie z mozzarella, pomidorkami i pesto. Prosto i szybko. Danie które cieszy oko i bardzo dobrze smakuje.

Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto

 

  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • mieszanka ziół włoskich ( albo dowolne zioła typu bazylia, oregano, suszony czosnek, papryczka)
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie 250 g. mini mozzarelli
  • 2 łyżki pesto
  • świeża natka pietrszki ( albo bazylia) do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto
Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę, natrzeć obficie oliwą, posolić i posypać ziołami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią ( ok 20 minut). Wyjąć z piekarnika, ułożyć na każdej połówce kilka przekrojonych na pół pomidorków, kilka kuleczek mozzarelli i rozprowadzić po pół łyżeczki pesto. Wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto
Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę, natrzeć oliwą, posolić i posypać ziołami
Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto
Bakłażany zapiekać ok 20 minut aż się zarumienią
Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto
Etap 3