Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Musakka ma tak wiele lokalnych odmian, jak wiele jest greckich wysp. Jedną z najpopularniejszych jej wersji przygotowuje się z bakłażana...

Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem

Składniki:

Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem

 

  • 1 opakowanie Zapiekanki greckiej z mięsem i bakłażanem Kamis
  • 250 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1 średni bakłażan ok. 250 g
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 50 ml (1/5 szkl.) wody

Sposób przygotowania:

Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem
Bakłażan, zwany też oberżyną, pochodzi z tropikalnej Azji, prawdopodobnie z Indii, gdzie uprawiano go od tysięcy lat. W XIV wieku został sprowadzony do Europy, gdzie początkowo uprawiano go jako roślinę ozdobną, sądząc, iż jego owoce są trujące. Dopiero parę wieków później odkryto jego walory smakowe. Obecnie uprawia się go powszechnie w krajach basenu Morza Śródziemnego, w tym również w Grecji. Ciepły klimat kraju z dużą ilością słonecznych dni zapewnia bardzo korzystne warunki dla uprawy bakłażanów, które dorastają tu do gigantycznych rozmiarów. Grecy cenią delikatny smak bakłażanów i sięgają po nie często, przygotowując rozmaite dania, w tym swą narodową potrawę – mussakę. Musakka ma tak wiele lokalnych odmian, jak wiele jest greckich wysp. Jedną z najpopularniejszych jej wersji przygotowuje się z bakłażana, mielonego mięsa wołowego i startego żółtego sera. Obowiązkowe przyprawy to bazylia i oregano, koniecznie w dużej ilości.



Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 o C

  2. Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i podsmaż z dwóch stron na 3 łyżkach oleju. Następnie bakłażana osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  3. Mięso podsmaż na łyżce oleju.

  4. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj z 50 ml wody, dodaj do mięsa i smaż przez około 2 minuty.

  5. Ułóż w naczyniu żaroodpornym warstwami plastry bakłażana naprzemiennie poprzekładane mięsem wymieszanym z 1/3 ilości sera. Wierzch posyp pozostałym serem.

  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.


Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku, do smażenia możesz użyć oliwy z oliwek a smażone mięso możesz podlać czerwonym winem wytrawnym.

Danie możesz poprzekładać plastrami pomidorów.

Przed posypaniem wierzchu ser można wymieszać z sosem beszamelowym.



Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS