jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bakłażan z dynią i jarmużem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowane warzywa mają swój kulinarny urok. Smakują i fajnie wyglądają. Jako nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników. Jesienią, już nie pierwszy raz polecam połączenie jarmużu i dyni.

Bakłażan  z dynią i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan z dynią i jarmużem

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 duży bakłażan,
  • Około 150 gram dyni,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 dorodna łodyga jarmużu,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Olej do smażenia,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Tymianek do smaku,
  • Parmezan do posypania,
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Bakłażan z dynią i jarmużem

ETAP 1

Bakłażan  z dynią i jarmużem
ugotowaną kaszę studzimy

Bakłażan przekrawamy na połowę i wydrążamy środek. Środek powstałych miseczek delikatnie nasalamy.
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko i delikatnie studzimy.

ETAP 2

Bakłażan  z dynią i jarmużem
liście jarmużu przysmażamy na cebuli

Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Do szklistej dodajemy pokrojone liście jarmużu. Całość razem smażymy do momentu jak jarmuż straci na objętości.

ETAP 3

Bakłażan  z dynią i jarmużem
pokrojoną w kostkę dynię obsmażamy

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczak i przysmażamy do miękkości.
Dynię kroimy w kostkę, oprószamy tymiankiem i przysmażamy na oleju na półmiękko. Na tym samym tłuszczu po wyjęciu dyni przysmażamy pokrojony w kostkę środek bakłażana.

ETAP 4

Bakłażan  z dynią i jarmużem
składniki farszu umieszczamy w misce

Tak przygotowane składniki farszu łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Bakłażan  z dynią i jarmużem
farszem nadziewamy bakłażana

Gotowym farszem obficie wypełniamy bakłażany. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Pod koniec wierzch nadzienia oprószamy startym na drobnych oczkach parmezanem. Gdy ser się rozpuści, danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.