Sposób przygotowania:
Bakłażan z dynią i jarmużemETAP 1
Bakłażan przekrawamy na połowę i wydrążamy środek. Środek powstałych miseczek delikatnie nasalamy.
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko i delikatnie studzimy.
ETAP 2
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Do szklistej dodajemy pokrojone liście jarmużu. Całość razem smażymy do momentu jak jarmuż straci na objętości.
ETAP 3
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczak i przysmażamy do miękkości.
Dynię kroimy w kostkę, oprószamy tymiankiem i przysmażamy na oleju na półmiękko. Na tym samym tłuszczu po wyjęciu dyni przysmażamy pokrojony w kostkę środek bakłażana.
ETAP 4
Tak przygotowane składniki farszu łączymy ze sobą. Całość doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Gotowym farszem obficie wypełniamy bakłażany. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Pod koniec wierzch nadzienia oprószamy startym na drobnych oczkach parmezanem. Gdy ser się rozpuści, danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla
gusia1000
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki