SUPERPRZEPIS

Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

  • 8
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Bakłażan nadziewany kaszą owsianą Więcej zdjęć (5)

Niedawno odkryłam kasze owsianą i zakochałam się w niej. Owsiana w smaku przypomina płatki owsiane, kształtem także. Z bakłażanem fajnie smakuje, lekka i zdrowa potrawa.

Składniki:

Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

 

  • 2 bakłażany
  • 1 woreczek kaszy owsianej
  • 1 opakowanie tofu naturalne
  • 1 pęczek pietruszki
  • 30 dkg dyni
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, rozmaryn szczypta 1/2 łyżeczki razem
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
Dynię kroję w kostkę i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję ziołami i solą, pieprzem. Bakłażana przekrawam i wydrążam środek. Obficie posypuje solą. Odstawiam na 30 minut albo dłużej. Zmywam sól pod zimą wodą. Smaruję obficie olejem i wkładam do piekarnika temp 200 stopni na 35 minut. Piekę 5-10 minut temp 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.Piekę razem z bakłażanem.Kaszę gotuję 15 minut, i studzę.Miąższ bakłażana kroję, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu w kostkę małą, dodaje dynię. Doprawiam solą, pieprzem. Napełniam bakłażanowe łódki farszem, układam połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika temp 200 stopni.
Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
kasza owsiana ugotowana i wystudzona w misce
Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
dynia pokrojona w kostkę i ułozona na blaszcze
Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
farsz z bakłazana dyni tofu i kaszy owsianej
Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
bakłażan wydrążony i podpieczony w piekarniku