pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Bakłażany z mozzarellą i płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowane bakłażany możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek np do mięsa.Można podać z dodatkiem sosu np.pomidorowo-bazyliowego.Tak przygotowane bakłażany są dość sycące.

Bakłażany z mozzarellą i płatkami owsianymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bakłażany z mozzarellą i płatkami owsianymi

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany z mozzarellą i płatkami owsianymi
Bakłażany kroimy w grubsze plastry,nasalamy i odstawiamy odstawiamy na 10-15 min aby "się spociły" następnie opłukujemy je pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jajka dobrze roztrzepujemy. Plastry bakłażany panierujemy w jajku a następnie w płatkach owsianych ( wcześniej lekko je rozdrobnić np.za pomocą blendera) i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone bakłażany odsączamy na papierowym ręczniku. W naczyniu żaroodpornym układamy po plastrze bakłażana,na to dajemy plastry sera mozzarella.posypujemy ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem i przykrywamy plastrem bakłażana,czynność powtarzamy do czasu "złożenia" całego bakłażana. Całość zapiekamy przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Bakłażany z mozzarellą i płatkami owsianymi
Bakłażana kroimy,nasalamy,a następnie panierujemy w jajku,płatkach owsianych i smażymy na rozgrzanym oleju.
Bakłażany z mozzarellą i płatkami owsianymi
Usmażone plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym,przekładamy serem mozzrellą i posypujemy ziołami.