Sposób przygotowania:
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości.
Następnie plastry delikatnie posolić i odłożyć bakłażany na ok 30 minut aby puściły sok.
Potem sok delikatnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany skropić delikatnie olejem rzepakowym. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry.
Pokrojoną mozzarellą i pomidorami przełożyć bakłażana. Nadziane bakłażany ułożyć na blaszce lekko rozpłaszczając tworząc niby wachlarz. Oprószyć solidnie ziołami włoskimi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie.
Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą.
Następnie plastry delikatnie posolić i odłożyć bakłażany na ok 30 minut aby puściły sok.
Potem sok delikatnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany skropić delikatnie olejem rzepakowym. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry.
Pokrojoną mozzarellą i pomidorami przełożyć bakłażana. Nadziane bakłażany ułożyć na blaszce lekko rozpłaszczając tworząc niby wachlarz. Oprószyć solidnie ziołami włoskimi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie.
Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą.
mocsłodkości