Sposób przygotowania:
Bakłażan zapiekany z kuskusem, chilli i kalarepą
Bakłażana dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy miąższ, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy z piekarnika i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki.
Kuskus zalewamy połową szklanki wrzątku i odstawiamy na 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę kalarepkę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy kuskus, pokrojonego w kostkę pomidora oraz miąższ bakłażana. Przyprawiamy do smaku i smażymy 2-3 minuty.
Nakładamy farsz do bakłażana. Na wierzchu układamy plastry mozarelli.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Kuskus zalewamy połową szklanki wrzątku i odstawiamy na 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę kalarepkę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy kuskus, pokrojonego w kostkę pomidora oraz miąższ bakłażana. Przyprawiamy do smaku i smażymy 2-3 minuty.
Nakładamy farsz do bakłażana. Na wierzchu układamy plastry mozarelli.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.