szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Bałwanki bezowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bałwanki bezowe spodobają się nie tylko dzieciom.

Bałwanki bezowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bałwanki bezowe

 

  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru
  • pisaki lukrowe i ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bałwanki bezowe
Dokładnie oddzielamy białka od żółtek i białka przekładamy do miksera. Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich stopniowo cukier puder porcjami, ciągle miksując. Tak przygotowaną pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskamy po 2 lub 3 kółka bezpośrednio się stykające tworząc bałwanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 140 stopniach. Upieczone bałwanki dowolnie dekorujemy.
Bałwanki bezowe
Potrzebujemy biaka jajek i cukier puder
Bałwanki bezowe
Białka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier puder
Bałwanki bezowe
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kółka tworzac bałwanki
Bałwanki bezowe
Upieczone bałwanki dowolnie dekorujemy można pisakami