kista33

kista33

Kucharz
[Przepisów: 29]

Bamya

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bamya inaczej "OKRA" pochodzi z turcji.Wygladem przypomina male papryczki,ale w smaku jest kawaskowa.Pyszna wychodzi potrawa.Zachecam!!!

Bamya

Składniki:

Bamya

 

  • 1sloik Bamya
  • 1Baklazan
  • 1Cukinia
  • 4Pomidory
  • 1Cebula
  • 1Papryka czerwona
  • 1Przecier pomidorowy
  • 40dag.Filetu z kurczaka
  • olej
  • sol,pieprz,vegeta,maggi

 

Sposób przygotowania:

Bamya
Baklazana i cukinie umyc.Nastepnie pokroic w duza kostke.Tak samo pomidory i cebule,jak i röwniez filet z kurczaka i doprawic go.Papryke oczscic z pestek i pokrioc w paski.Rozgrzac troche oleju i usmazyc na nim filet,gdy juz bedzie zrumieniony dodac warzywa (ale bez pomidoröw)ipodsmazayc.Podlac troche woda i dusic je pod przykryciem na malym ogniu,az beda miekkie..Gdy warzywa sa juz miekkie dodac pomidory,przecier i 10min jeszcze dusic pod przykryciem.Nastepnie dodac caly sloik bamyi i doprawic sola,pieprzem,vegeta i maggi.Jak ktos lubi moze dodac ostra papryke.Dusic jeszcze przez 5min.

Gotowe!!! Zycze smacznego!!!