Sposób przygotowania:
Tarta z karmelizowanymi bananami
•0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasto i zagniatamy ciasto.Gotowe odstawiamy na 30 minut do chłodu (lodówki). Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę na tarte (wysmarowaną tłuszczem). Ciasto nakłuwamy widelcem wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (180˚C). Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie banany w karmelu. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.Gotową tarte wyjmujemy i studzimy. Ostudzoną polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. KARMELIZOWANE BANANY: Na patelni umieszczamy cukier oraz masło. Razem podgrzewamy by cukier zaczął brązowieć. Dodajemy mleko i dalej podgrzewamy by masa zaczęła gęstnieć. Między czasie kroimy banany na grubość około 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane dodajemy do przygotowanej masy. Chwilkę ogrzewamy z jednej i drugiej strony by banany nabrały lekko złocistego koloru. Tak przygotowana masę wraz z bananami wykładamy na podpieczoną tarte. DODATKOWO: Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ostygniętą tarte. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.