Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Bananowe muffiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Z podanego przepisu wyszły 24 standardowe muffinki. Ja zdecydowanie wolę je bez kremu, ale jeśli ktoś lubi, to może wierzch dowolnie udekorować.

Bananowe muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bananowe muffiny

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Bananowe muffiny
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej, cukier waniliowy, oba cukry( biały i brązowy), rozgniecione banany. Składniki te dokładnie mieszamy ze sobą miotełką. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kandyzowaną skórkę pomarańczową( ja dodałam pomarańczową i taką żółto- zieloną). gdy składniki będą już połączone, wówczas masę przekładamy do foremek do muffinek na 3/4 wysokości( ja mam takie blaszki po 12 otworów, wkładam w nie papilotki i wypełniam je ciastem). Muffiny pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bananowe muffiny
W jednej misce łączymy ze sobą płynne składniki, cukier, jaja, banany.
Bananowe muffiny
Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Bananowe muffiny
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy.