Sposób przygotowania:
Biszkopt z kremem kawowym i bananami
Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić o d żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę prostokątną wyłożoną papierem i piec ok 10 minut na 200 C. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem kawowy. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje podgrzać ale nie gotować i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Odstawić aby przestygła. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną. Jeszcze chwile ubijać aby składniki sie połączyły. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w mleku. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wystudzonym biszkopcie. Na banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Bita śmietanę wyłożyć na krem kawowy. Wierzch posypać startą gorzka czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 2-3 godzinki.
gosiapiotrek23
ankaszym