migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik bananowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny i prosty serniczek bananowy na bazie serka homogenizowanego.Serniczek wykończony nieprzezroczystą galaretką która wybrała córeczka:)

Sernik bananowy na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik bananowy na zimno

 

  • 800 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 4 średnie dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • biszkopty do wyłożenia formy
  • galaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean

 

Sposób przygotowania:

Sernik bananowy na zimno
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć z cukrem (cukru można dać więcej, moje banany były słodkie i ta ilość była dla mnie wystarczająca). Następnie dodać zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną żelatynę , wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową mase przelać do tortownicy, wstawić do lodówki aby nieco stężała. Potem zalać tężejacą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobrze stężał.
Sernik bananowy na zimno
Serek przełożyć do miski i utrzeć z cukrem (cukru można dać więcej, moje banany były słodkie i ta ilość była dla mnie wystarczająca).
Sernik bananowy na zimno
Następnie dodać zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sernik bananowy na zimno
Gotową mase przelać do tortownicy, wstawić do lodówki aby nieco stężała.