Sposób przygotowania:
Banany smażone w pikantnym cieście
Banan obrać i przeciąć na pół. Wymieszać ciasto ( mąka, wiórki, jako, mleko i przyprawy ). Gęste ciasto wyłożyć na talerz i położyć na nim połówki banana .Na patelni rozgrzać olej . Kłaść na nim oblepione ciastem połówki banana ( można łyżką dołożyć resztki ciasta na banany ). Smażyć na rumiano jak racuchy przewracając na drugą stronę ( ja robię to łopatką do mięs ). Jeśli banan połamie się to nie szkodzi - można usmażyć w kawałkach. Podawać na ciepło z sosem na bazie jogurtu ( z ziołami ) same lub jako dodatek do pieczonych mięs . Ja podałam przestudzony na sałacie posypany czarnuszką (bo nie było czarnego sezamu )- na drugie śniadanie . Banan powinien być w środku pół płynny , a ciasto chrupiące. * można smażyć całe banany po wyjęciu ze skórki - tyle , że wtedy trzeba by to robić w głębokim oleju