akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Muffinki bananowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Intensywnie bananowe muffiny, które przygotowuję się w mgnieniu oka. Polecam!

Muffinki bananowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki bananowe

 

  • 250 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100-120 g. cukru pudru (lub mniej)
  • 75 g. miękkiego masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 175 ml. mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowe
Jajko roztrzepać z mlekiem. Mąkę, proszek, cynamon, cukier puder i masło wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Banan obrać, pokroić w plasterki. Około 14 odłożyć na bok. Resztę rozgnieść widelcem i wmieszać do masy. Masę przelać do papilotek do 2/3 wysokości. Na górze każdej muffinki ułożyć plaster banana. Piec w 200st.C około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Muffinki bananowe
Przelanie masy na muffinki do papilotek.
Muffinki bananowe
Ułożenie plasterków banana na masie do muffinków.