Sposób przygotowania:
Banan lub jabłka w cieście z sosem karmelowym
Do małego garnka wrzucamy masło, cukier, sól i śmietanę kremówkę, całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minut aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko i zimną wodę gazowaną, składniki łączymy za pomocą łyżki w gładkie ciasto o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Kiedy olej będzie już gorący jabłka lub/i banany obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym tłuszczu około 2 minut z każdej strony ( lub do momentu kiedy staną się rumiane i chrupiące). Usmażone jabłka lub/i banany odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jabłka lub/i banany podajemy od razu po przygotowaniu wraz ze słonym sosem karmelowym.