kasiuleczka

kasiuleczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Bananowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto bardzo dobrze smakuje bez dodatku jakichkolwiek bakalii.

Bananowa pokusa

Składniki:

Bananowa pokusa

 

  • 4 bardzo dojrzałe banany (mogą być nawet przejrzałe),
  • 100g dowolnych bakalii (np. rodzynek, orzechów)
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 ½ szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowa pokusa
1. Mąkę wymieszać z sodą. 2. W innym naczyniu rozgnieść widelcem banany, następnie dodać cukier. Wszystko wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie (ciasto równie dobrze smakuje bez dodatku bakalii) . Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką „keksówki” o wymiarach 25x12cm. Piec w temp. 180 stopni ok.1 godz 20 min. Ciasto powinno wyjść ciemnobrązowe, tak jak piernik.