zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Bananowe placuszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

placuszki idealnie nadają się na śniadanie, kolację a nawet deser

Bananowe placuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bananowe placuszki

 

  • 2 dojrzałe ( ale nie za mocno ) banany
  • 2 duże wiejskie jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szk mleka 3,2 %
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia
  • maliny do dekoracji
  • małe listki mięty
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bananowe placuszki
Jajka wybić do miski, wlać mleko, dodać cukier i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Banany obrać i rozgnieść widelcem po czym dodać do ciasta i wymieszać. Patelnię rozgrzać, wlać olej i nalewać porcje ciasta. Smażyć placuszki na złoto brązowy kolor z obu stron a potem placuszki po wyjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym. Odsączone placuszki układać na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i miętą.
Bananowe placuszki
wymieszać ciasto i dodać rozgniecione banany
Bananowe placuszki
banany wymieszać z ciastem i przygotować patelnię
Bananowe placuszki
placuskzi smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor

Tagi:

jajko jajka