Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bananowo-cytrynowy deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Deser o smaku bananowo-cytrynowym z kakaową kaszą manną i ciasteczkami.

Bananowo-cytrynowy deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowo-cytrynowy deser

 

Sposób przygotowania:

Bananowo-cytrynowy deser
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Do ugotowanej kaszy wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Z całej cytryny wycisnąć sok. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Do bananów wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać (w razie potrzeby możne je dosłodzić miodem lub cukrem). Do 3 szklanek kłaść na przemian trochę kaszy i trochę masy bananowo-cytrynowej. Na wierzch każdej porcji położyć po trochu kruchych ciastek w czekoladzie (ja miałam takie malutkie, przypominające rodzynki w czekoladzie). Podawać od razu po przygotowaniu.
Bananowo-cytrynowy deser
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Bananowo-cytrynowy deser
Ugotowana kasza dokładnie wymieszana z ciemnym kakao.
Bananowo-cytrynowy deser
Wyciśnięty z cytryny sok dodany do rozgniecionych bananów.
Bananowo-cytrynowy deser
Trochę kakaowej kaszy manny nałożone do trzech szklanek.