Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Bankietowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co powiecie na drugie śniadanie do pracy, do szkoły, wystarczy spakować w pojemnik. Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka sałatka, a co najważniejsze pełna warzyw z dodatkiem bagietki.

Bankietowa sałatka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bankietowa sałatka

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 papryka czerwona
  • Bagietka
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 cebula czerwona
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

Bankietowa sałatka

I

Bankietowa sałatka
Przygotowanie mięsa, kroimy mieso w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju.

Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu studzimy i układamy na dnie naczynia.

II

Bankietowa sałatka
Przygotowanie sosu z majonezu i ketchupu.

2. Ketchup mieszamy z majonezem i połowę sosu wykładamy na mięso.

III

Bankietowa sałatka
Przygotowanie warzyw do zrobienia sałatki.

3. Następna warstwa to porwana na małe kawałki sałata lodowa.
4. Na sałacie układamy umytego, pokrojonego w pół plasterki pomidora.
5. Następnie obraną pokrojoną w piórka czerwoną cebule.
6. Umyty, pokrojony w pół plasterki ogórek.

III

Bankietowa sałatka
Przygotowanie papryki, usunąć nasiona i pokroić.

7. Ponownie smarujemy pozostałym sosem.
8. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w drobne paseczki i układamy na sosie.

IV

Bankietowa sałatka
Przygotowanie bagietki, pieczywo kroimy, posypujemy serem i pieczemy.

9. Bagietkę kroimy w kromki, kromkę na połowę i połówki na trzy części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut w 180°c w rozgrzanym piekarniku.

V

Bankietowa sałatka

10. Po upieczeniu bagietkę studzimy i układamy na wierzch sałatki.
11. Gotowe.
12. Smacznego.