BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Baranek wielkanocny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam Baranka Wielkanocnego .Baranek zaskoczył swoim wyglądem moich domowników .Ciasto jest pyszne i miękkie.

Baranek wielkanocny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Baranek wielkanocny

 

  • 1,5 szkl. cukru,
  • 1 kost. margaryny,
  • 4 łyżki kakao (ciemne)
  • 8 łyżek wody,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szkl mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • olejek rumowy.
  • Foremka w formie baranka

Sposób przygotowania:

Baranek wielkanocny
Ciasto na baranka; Masło lub margarynę przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, kakao, wodę. Wszystko zagotować i ostudzić.

Do ostudzonej masy dodajemy trzy żółtka, kilka kropli olejku rumowego lub cytrynowego i ponownie wodę.

Z białek ubijamy pianę wlać do masy i delikatnie wmieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do formy (baranka).

Pieczemy do 40 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

Ostudzonego baranka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą tak jak ja to zrobiłam.
Baranek Wielkanocny.
Foremka na pysznego baranka Wielkanocnego.