Sposób przygotowania:
Baranek wielkanocny
Ciasto na baranka; Masło lub margarynę przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, kakao, wodę. Wszystko zagotować i ostudzić.
Do ostudzonej masy dodajemy trzy żółtka, kilka kropli olejku rumowego lub cytrynowego i ponownie wodę.
Z białek ubijamy pianę wlać do masy i delikatnie wmieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do formy (baranka).
Pieczemy do 40 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Ostudzonego baranka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą tak jak ja to zrobiłam.
Do ostudzonej masy dodajemy trzy żółtka, kilka kropli olejku rumowego lub cytrynowego i ponownie wodę.
Z białek ubijamy pianę wlać do masy i delikatnie wmieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do formy (baranka).
Pieczemy do 40 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Ostudzonego baranka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą tak jak ja to zrobiłam.
gusia1000