joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Drożdżowy baranek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię takie jadalne ozdoby świątecznego stołu. Razem z córeczką miałyśmy fajną zabawę przy lepieniu baranka.

Drożdżowy baranek wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy baranek wielkanocny

 

 

  • Kruszonka:
  • 25g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru

 

  • rodzynki na oczy
  • jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy baranek wielkanocny
Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy. Baranki można polać białym lukrem. 
Drożdżowy baranek wielkanocny
W misce wymieszać wszystkie suche składniki
Drożdżowy baranek wielkanocny
Dodać jajka, mleko i masło, wyrabiać ciasto ok 10 minut.
Drożdżowy baranek wielkanocny
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Drożdżowy baranek wielkanocny
Odrywać małe kuleczki i uformować z nich baranki. Pposypac kruszonką