Sposób przygotowania:
Baranki wielkanocne I
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać sok cytryny, rum i skórkę cytrynową. Do masy maślano - jajecznej wsypać wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitymi białkami. Przelać do formy o kształcie baranka zostawiając trochę miejsca na wyrastanie ciasta (formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). Piec ok. godziny, można sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z pieca za kilka minut wyjąć ciasto z foremki (robić to ostrożnie aby nie zniszczyć kształtu). Wyrównujemy spód aby równo stał. Po wystudzeniu baranka można polukrować lukrem z białek i cukru pudru(imitacja wełny, ale lukier taki jest bardzo twardy). Ja posypuję baranka cukrem pudrem, wiążę czerwoną kokardkę i robię oczy z goździków. Zamiast baranka można upiec zająca. Zająca posypuję cukrem pudrem wymieszanym z ciemnym kakaem i wiążę żółtą kokardkę i robię oczy z goździków. Ciasto dłużej zachowuje świeżość ze względu na mąkę krupczatkę użytą do wypieku. Z tej porcji otrzymujemy 2 baranki takie jak na zdjęciu. SMACZNEGO!
Natala1210
Lady Marmolada
luna
evita0007