misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Baranki wielkanocne I

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tradycyjna,smaczna, aromatyczna i bardzo długo zachowująca świeżość dekoracja wielkanocnego stołu...

Baranki wielkanocne I Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Baranki wielkanocne I

 

Sposób przygotowania:

Baranki wielkanocne I
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać sok cytryny, rum i skórkę cytrynową. Do masy maślano - jajecznej wsypać wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitymi białkami. Przelać do formy o kształcie baranka zostawiając trochę miejsca na wyrastanie ciasta (formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). Piec ok. godziny, można sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z pieca za kilka minut wyjąć ciasto z foremki (robić to ostrożnie aby nie zniszczyć kształtu). Wyrównujemy spód aby równo stał. Po wystudzeniu baranka można polukrować lukrem z białek i cukru pudru(imitacja wełny, ale lukier taki jest bardzo twardy). Ja posypuję baranka cukrem pudrem, wiążę czerwoną kokardkę i robię oczy z goździków. Zamiast baranka można upiec zająca. Zająca posypuję cukrem pudrem wymieszanym z ciemnym kakaem i wiążę żółtą kokardkę i robię oczy z goździków. Ciasto dłużej zachowuje świeżość ze względu na mąkę krupczatkę użytą do wypieku. Z tej porcji otrzymujemy 2 baranki takie jak na zdjęciu. SMACZNEGO!
Baranki wielkanocne I
Ciasto w foremkach
Baranki wielkanocne I
Baranki i zając po wyjęciu z foremek