sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Baranek wielkanocny bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i smaczny deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. W dodatku jest dziecinnie prosty.

Baranek wielkanocny bez pieczenia

Składniki:

Baranek wielkanocny bez pieczenia

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 ml wody
  • 100 g cukru
  • 150 g kaszy manny
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 ml wódki

Sposób przygotowania:

Baranek wielkanocny bez pieczenia
1. Wodę gotujemy z masłem i cukrem. Do wrzącej wsypujemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Ciągle mieszając trzymamy garnek na małym ogniu przez kilka minut.

2. Kiedy masa trochę przestygnie dolewamy alkohol i pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na baranka. Z pozostałej możemy zrobić niewielkie jajeczka i udekorować je kolorowymi posypkami.

3. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Następnie ostrożnie wyjmujemy z niej baranka.