Sposób przygotowania:
Wielkanocy baranek bez pieczenia
Dwuczęściową formę na baranka dokładnie smarujemy masłem. Ziemniaka obieramy, przekrawamy i gotujemy do miękkości, bez dodatku soli. Gotowego miksujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy cukier puder oraz mleko w proszku. Dodajemy olejek migdałowy, jajko, masło oraz ciepłego, zmiksowanego ziemniaka. Całość zagniatamy, tak by powstałą gładka masa (Powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny). Jeśli masa jest zbyt twarda dodajemy jeszcze masła, jeśli miękka dosypujemy mleka. Tak przygotowaną masą napełniamy przygotowaną formę. Dokładnie ugniatamy, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wyrównujemy wierzch! Baranka pozostawiamy na około 20 godzin w temperaturze pokojowej (cały czas powinien stać na głowie). Gdy masa stwardnieje wyjmujemy go z formy. Aby łatwiej wyszedł możemy formę potrzymać chwilkę na parą. Po rozgrzaniu baranek łatwo odklei się od formy. Za pomocą małego, ostrego nożyka ścinamy ewentualne zgrubienie, które morze powstać wzdłuż środka baranka. Głowę przewiązujemy wstążeczką i gotowe!