jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocy baranek bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

W tym roku dla odmiany w koszyczku poniesiemy mlecznego baranka! Tak wykonany nie tylko pięknie wygląda, ale pysznie smakuje.

Wielkanocy baranek bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocy baranek bez pieczenia

 

  • Forma na baranka
  • Składniki na jedną sztukę:
  • 550 gram mleka z proszku,
  • 350 gram cukru pudru,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 1 ziemniak,
  • jeden olejek migdałowy,
  • 1 duże jajko,
  • Dodatkowo:
  • wstążeczka do dekoracji,
  • masło do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocy baranek bez pieczenia
Dwuczęściową formę na baranka dokładnie smarujemy masłem. Ziemniaka obieramy, przekrawamy i gotujemy do miękkości, bez dodatku soli. Gotowego miksujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy cukier puder oraz mleko w proszku. Dodajemy olejek migdałowy, jajko, masło oraz ciepłego, zmiksowanego ziemniaka. Całość zagniatamy, tak by powstałą gładka masa (Powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny). Jeśli masa jest zbyt twarda dodajemy jeszcze masła, jeśli miękka dosypujemy mleka. Tak przygotowaną masą napełniamy przygotowaną formę. Dokładnie ugniatamy, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wyrównujemy wierzch! Baranka pozostawiamy na około 20 godzin w temperaturze pokojowej (cały czas powinien stać na głowie). Gdy masa stwardnieje wyjmujemy go z formy. Aby łatwiej wyszedł możemy formę potrzymać chwilkę na parą. Po rozgrzaniu baranek łatwo odklei się od formy. Za pomocą małego, ostrego nożyka ścinamy ewentualne zgrubienie, które morze powstać wzdłuż środka baranka. Głowę przewiązujemy wstążeczką i gotowe!
Wielkanocy baranek bez pieczenia
Formę na baranka rozkładamy i smarujemy masłem
Wielkanocy baranek bez pieczenia
Do miski przekładamy potrzebny składniki ciasta
Wielkanocy baranek bez pieczenia
W dłoniach zagniatamy elastyczne ciasto
Wielkanocy baranek bez pieczenia
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy