Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wielkanocne maślane baranki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Maślane ciasteczka w formie baranków to idealny pomysł na słodkość dla najmłodszych biesiadników. U nas dzieci w pierwszy dzień świąt dostają do schrupania takie maślane baranki.

Wielkanocne maślane baranki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne maślane baranki

 

  • 400 g mąki wrocławskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne maślane baranki
Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło. Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde). Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut – do zarumienienia. Smacznego.
Wielkanocne maślane baranki
na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy cukier proszek do pieczenia jajka i m asło
Wielkanocne maślane baranki
z podanych składników zagniatamy ciasto
Wielkanocne maślane baranki
ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm
Wielkanocne maślane baranki
wycinamy foremką baranki i przekładamy na blachę - pieczemy