Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Baranek Wielkanocny migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany. Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis.

Baranek Wielkanocny migdałowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Baranek Wielkanocny migdałowy

 

  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 szkl
  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - 1/2 szkl
  • migdały tarte - 4 łyżki
  • aromat migdałowy
  • masło roztopione - 45 g

Sposób przygotowania:

Baranek Wielkanocny migdałowy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez 35 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto czy jest upieczone patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto upieczone. Oprószyć baranka cukrem pudrem, oczy zrobić z żurawiny lub rodzynek.
Baranek Wielkanocny migdałowy
Zostały przygotowane składniki na ciasto
Baranek Wielkanocny migdałowy
Forma została wysmarowana tłuszczem i wylano do formy ciasto
Baranek Wielkanocny migdałowy
Baranek został upieczony na złoty kolor i ostudzony