Sposób przygotowania:
Bardzo łatwe ciasto
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. W pierwszej misce mieszamy po 1 szklance mąki i cukru oraz mak. Do drugiej miski wsypujemy po 1 szklance cukru i mąki oraz wiórki kokosowe. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i scieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę dodajemy do naczynia z makiem, pozostałe do wiórków kokosowych. Margarynę topimy na małym ogniu, studzimy. Połowę wlewamy do masy makowej, drugą połowę do masy kokosowej. Do każdej masy dodajemy po 4 jaja i bardzo dokładnie mieszamy do momentu az powstanie jednolita masa (mozna je przed dodaniem roztrzepac) Z druga porcja postępujemy identycznie. Na koniec do każdej masy wsypujemy po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do tortownicy najpierw wlewamy masę makową. Następnie na środek wylewamy masę kokosową. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Podana porcja jest na tortownice o srednicy 28cm. Ciasto jest wilgotne i ciezkie, coś w stylu brownies.
eli_555