bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Barszczyk biały

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Barszcz biały na zakwasie jest smaczny, najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkiem, polecam na piątkowy obiad i nie tylko.

Barszczyk biały

Składniki:

Barszczyk biały

 

 

  • 4 surowe białe kiełbaski

 

  • 1 szklanka zakwasu na żurek

 

 

 

  • 1 łyżka chrzanu tartego

 

  • vegeta

 

 

  • przyprawa maggi

 

  • 2 łyżki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk biały
Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy obraną cebule, ziele angielskie i listki laurowe. Doprawiamy vegetę do smaku.

Gotujemy przez 1 godzinę, dodajemy białą kiełbasę, gotujemy jeszcze 1 godzinę. Wyjmujemy kiełbasę i żeberka.

Wlewamy zakwas i gotujemy 10 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi do smaku.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę rozprowadzoną z niewielką ilością barszczu. Dodajemy chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.