andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Barszcz biały w chlebku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Barszczyk na białej kiełbasce z dodatkiem chrzanu podany w chlebie to pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę serwowaną w ciekawy sposób

Barszcz biały w chlebku

Składniki:

Barszcz biały w chlebku

 

  • 5 pętek białej kiełbasy
  • 3 małe chlebki
  • około 1szklanki zakwasu na barszcz z piekarni lub barszczu naturalnego z butelki
  • 1 biały barszcz winiary
  • 5 łyzeczek chrzanu
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 suszonych grzybków
  • vegeta
  • 2 listki laurowe
  • 1ziele angielski
  • majeranek
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • olej do podsmażenia cebulki i kiełbaski

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały w chlebku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i uprzednio namoczone grzybki, Gdy ziemniaczki będa na pół miękkie dodajemy białą kiełbasę, przyprawiamy vegeta i wlewamy zakwas barszczu i przecisniety przez praskę czosnek.Chrzan rozrabiamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy Cebulkę kroimy w półpiórka podsmażamy na oleju ,wyjmujemy ugotowaną 1 biała kiełbaskę ,obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulką -na koniec dodamy to do zupki.Po 15minutach dodajemy rozrobiony w szklance zimnej wody barszcz biały z torebki.(wg.przepisu na opakowaniu) Zaprawiamy śmietana ,dodajemy pieprz i majeranek oraz cebulkę z usmażona kiełbaską. Z chlebka ostroznie usuwamy miąższ chlebowy ,żeby go nie uszkodzic i wkładamy na 8 do 10 minut do piekarnika żeby skórka była twarda.Wyjmujemy i wlewamy barszczyk. Ja akurat zrobiłam mój barszczyk w chlebku, ale nie koniecznie .SMACZNEGO!