grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Barszcz bialy na wedzonce.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak sie jadalo w mojej rodzinie i my tak jemy.

Barszcz bialy na wedzonce.

Składniki:

Barszcz bialy na wedzonce.

 

  • Kawalek wedzonki albo lepiej swojskiej kielbasy
  • zakwas barszczu bialego
  • 1mala marchewka
  • maly plasterek selera
  • sol,pieprz,ziele angielskie,listek laurowy
  • slodka smietana
  • ziemniaki
  • 2 cebule
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Barszcz bialy na wedzonce.
Ugotowac wywar na wedzonce z warzywami i przyprawami.Jak wszystko miekkie wlac zakwas ,zagotowac.Jesli za rzadki ,mozna zaprawic maka.Wlac troche smietany,dosmaczyc.
Ugotowane ziemniaki utluc,dodac pokrojona w kosteczke,przesmazona cebule.Wymieszac.Podawac wedlug gustu

Tak samo mozna zrobic zurek,albo zabielany barszcz czerwony.