Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony
Buraki dokładnie wyszorować,zalać zimną wodą i gotować,aż będą miękkie(czas gotowania zależy od wielkości i gatunku buraków).Gdy buraki są miękkie,przełożyć je do zimnej wody i wystudzić,po czym obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Lekko przesypać kwaskiem cytrynowym.Wymieszać i odstawić.W tym czasie kość wieprzową,grzyby i jarzyny(oprócz cebul)zalać zimną wodą,posolić,dodać pieprz i gotować,aż grzyby będą miękkie.Następnie dołożyć buraki i usmażoną na oleju,pokrojoną w kosteczkę cebule.Gdy buraki są już mięciutkie,barszcz przecedzić.Doprawić solą,cukrem,ewentualnie pieprzem mielonym lub dokwasić kwaskiem cytrynowym do smaku.Doskonały podawany do pasztecików,pierogów,naleśników lub czysty.