Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny barszcz pachnący grzybami

Barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz czerwony

 

  • 1,5 kg buraków
  • garść grzybów suszonych
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 spore cebule
  • 1 kość od schabu(około 25 cm.)
  • olej
  • kwasek cytrynowy
  • cukier
  • sól,pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony
Buraki dokładnie wyszorować,zalać zimną wodą i gotować,aż będą miękkie(czas gotowania zależy od wielkości i gatunku buraków).Gdy buraki są miękkie,przełożyć je do zimnej wody i wystudzić,po czym obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Lekko przesypać kwaskiem cytrynowym.Wymieszać i odstawić.W tym czasie kość wieprzową,grzyby i jarzyny(oprócz cebul)zalać zimną wodą,posolić,dodać pieprz i gotować,aż grzyby będą miękkie.Następnie dołożyć buraki i usmażoną na oleju,pokrojoną w kosteczkę cebule.Gdy buraki są już mięciutkie,barszcz przecedzić.Doprawić solą,cukrem,ewentualnie pieprzem mielonym lub dokwasić kwaskiem cytrynowym do smaku.Doskonały podawany do pasztecików,pierogów,naleśników lub czysty.