margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Barszcz mojego dzieciństwa bez zbędnego udziwniania.Można podać go w filiżance jako dodatek do krokieta,lub potartego buraka rozłożyć na talerze i zalać barszczem.

Barszcz czerwony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz czerwony

 

  • 600ml wody
  • 400 ml wywaru drobiowego
  • 1 średni burak
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • sól pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony
Buraka umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach prosto do garnka zalać wodą. Posolić i popieprzyć dodając łyżeczkę cukru oraz ocet. Gotować ok.45 minut. Po ugotowaniu buraka wodę w której się gotował przelać do wywaru drobiowego,doprawić do smaku. W kruszyć suszony majeranek.
Barszcz czerwony
buraki zetrzeć na tarce prosto do garnka