Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 338]

Barszcz czerwony czysty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszcz czerwony to danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Szybka wersja zrobiona bez zakwasu.

Barszcz czerwony czysty

Składniki:

Barszcz czerwony czysty

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony czysty
Marchew, cebulę, seler i czosnek obrać. Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą tak, aby tylko przykryć warzywa.

Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, wlać ocet i posolić. Gotować przez ok. 45 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzić do zagotowania, bo barszcz straci kolor.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pod koniec gotowania wsypać majeranek. Przecedzić.    

Tagi:

barszcz zupa