Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Barszcz czerwony kiszony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć ...

Barszcz czerwony kiszony

Składniki:

Barszcz czerwony kiszony

 

  • 1kg buraków
  • 3 litry przegotowanej wody
  • kawałek skórki z razowego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 3 duże łyżki soli

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony kiszony
Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.