Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z fasolką
Buraczki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane buraczki odcedzić i ostudzić, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane marchewki i pietruszkę pokroić w półplasterki. Por dokładnie oczyścić z piasku, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Rosół przelać go garnka, zagotować. Do rosołu wrzucić por, marchewkę i pietruszkę. Gotować razem ok. 10 minut. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do gotującej się zupy. Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Do zupy dodać fasolkę razem z zalewą, pieprz, cukier i ocet. Dodać też starte buraczki. Wymieszać, doprowadzić zupę do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.