Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Barszcz czerwony z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wersja czerwonego barszczu.

Barszcz czerwony z fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z fasolką

 

  • 2 litry rosołu drobiowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego pora
  • 70-80 dkg buraczków ćwikłowych
  • 50-60 dkg ziemniaków
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z fasolką
Buraczki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane buraczki odcedzić i ostudzić, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane marchewki i pietruszkę pokroić w półplasterki. Por dokładnie oczyścić z piasku, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Rosół przelać go garnka, zagotować. Do rosołu wrzucić por, marchewkę i pietruszkę. Gotować razem ok. 10 minut. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do gotującej się zupy. Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Do zupy dodać fasolkę razem z zalewą, pieprz, cukier i ocet. Dodać też starte buraczki. Wymieszać, doprowadzić zupę do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Barszcz czerwony z fasolką
Ugotowane odcedzone ostudzone obrane i starte na tarce buraczki.
Barszcz czerwony z fasolką
Oczyszczony pokrojony por i obrane i pokrojone marchewki i pietruszka.
Barszcz czerwony z fasolką
Przygotowane warzywa dodane do gotującego się rosołu.
Barszcz czerwony z fasolką
Starte czerwone buraczki dodane do gotującej się zupy.