Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Barszcz grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny barszcz grzybowy

Barszcz  grzybowy            Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz grzybowy

 

  • 2 litry wody
  • 200 ml zakwasu do barszczu
  • 100 ml mleka
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • maga do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Barszcz grzybowy
Grzyby przepłukać w wodzie. Zalać grzyby 2 litrami wody i odstawić na noc. Następnego dnia grzyby gotować na małym ogniu przez ok. 20 min w tej samej wodzie w której się moczyły. Po tym czasie grzyby przecedzić a wodę grzybową doprowadzić do wrzenia, a następnie wlać do niej zakwas i mleko. Barszcz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i magą. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Ugotowane grzyby pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do niej grzyby i chwilę podsmażać. Gotowy barszcz grzybowy podawać z podsmażonymi grzybami z cebulką. Smacznego!
Barszcz  grzybowy
Barszcz  grzybowy
Barszcz  grzybowy
Barszcz  grzybowy

Tagi:

grzyby barszcz