Sposób przygotowania:
Barszcz kiszony
Przygotowanie:
Buraki ćwikłowe oczyścić,umyć,obrać i poszatkować lub pokrajać w cienkie plastry.
Następnie włożyć do kamiennego garnka i zalać taką ilością letniej,przegotowanej wody,aby buraki były nią dokładnie przykryte.Na wierzch położyć skórkę chleba razowego.
Bywa również stosowany dodatek soli i czosnku.Naczynie przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 dni.
Po upływie tego czasu zlać płyn do czystych butelek,zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
Kwas burakowy ma cechy napoju orzeźwiającego,zawiera witaminy i sole mineralne.
Buraki ćwikłowe oczyścić,umyć,obrać i poszatkować lub pokrajać w cienkie plastry.
Następnie włożyć do kamiennego garnka i zalać taką ilością letniej,przegotowanej wody,aby buraki były nią dokładnie przykryte.Na wierzch położyć skórkę chleba razowego.
Bywa również stosowany dodatek soli i czosnku.Naczynie przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 dni.
Po upływie tego czasu zlać płyn do czystych butelek,zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
Kwas burakowy ma cechy napoju orzeźwiającego,zawiera witaminy i sole mineralne.