Sposób przygotowania:
Wegetariańska zupa à la barszcz biały na zakwasie
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie do uzyskania miękkości i złotego koloru. W międzyczasie umyć i obrać warzywa. Dwie marchewki i dwie pietruszki posiekać na półksiężyce, zaś resztę na mniejsze kawałki i włożyć je do garnka. Zalać jak najmniejszą ilością wody z mlekiem, tak by tylko ledwie przykryć składniki. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzić do lekkiego wrzenia. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować chwilę pod przykryciem.
Gdy ziemniaki zmiękną, ugnieść je niedbale tłuczkiem, nie wyciągając z wywaru. Następnie wrzucić do zupy gorącą, podsmażoną cebulkę. Dodać zakwas na barszcz, zamieszać, wsypać majeranek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, wlać sos sojowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czarnego czosnku oraz masło. Zamieszać, lekko podgrzewać.
Po paru chwilach doprawić solą, pieprzem, cukrem. Nadmiar dużych kawałków warzyw wyjąć i np. użyć do sałatki jarzynowej, ewentualnie jeszcze posiekać je i zostawić w zupie. Wedle upodobań można zagęścić mlekiem z mąką.
Podawać posypane majerankiem i z jajkiem na twardo.
Gdy ziemniaki zmiękną, ugnieść je niedbale tłuczkiem, nie wyciągając z wywaru. Następnie wrzucić do zupy gorącą, podsmażoną cebulkę. Dodać zakwas na barszcz, zamieszać, wsypać majeranek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, wlać sos sojowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czarnego czosnku oraz masło. Zamieszać, lekko podgrzewać.
Po paru chwilach doprawić solą, pieprzem, cukrem. Nadmiar dużych kawałków warzyw wyjąć i np. użyć do sałatki jarzynowej, ewentualnie jeszcze posiekać je i zostawić w zupie. Wedle upodobań można zagęścić mlekiem z mąką.
Podawać posypane majerankiem i z jajkiem na twardo.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2