Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Barszcz ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i rozgrzewająca zupa z mnóstwem warzyw, idealna na zimowe chłody. To jedna z moich ulubionych zup.

Barszcz ukraiński

Składniki:

Barszcz ukraiński

Bulion:

Na zupę:

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński

Przygotowanie wywaru:

Barszcz ukraiński
Wywar z kaczki i warzyw w czasie gotowania

Kaczkę zalać wodą, zagotować, zdjąć szumującą się pianę. Wrzucić włoszczyznę, obrany czosnek, opaloną na palniku cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Gotować godzinę. Następnie bulion przecedzić i zagotować.

Przygotowanie zupy:

Barszcz ukraiński
Składniki potrzebne do barszczu ukraińskiego

Buraki obrać, jednego pokroić w kostkę, drugiego zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki, obrane ziemniaki w kostkę. Do garnka z wywarem dodać pokrojone buraki i cytrynę. Gotować 20 min. Dorzucić por, odsączoną z zalewy białą fasolkę i mrożoną zieloną. Wsypać przyprawy i cukier. Gotować 10 minut. Dodać ziemniaki i starte buraki, gotować 15 minut do ich miękkości. Zupę zaprawić śmietaną, dodać posiekany koper. Zagotować i podawać.

Życzę smacznego!