Sposób przygotowania:
Barszcz ukraińskiPrzygotowanie wywaru:
Kaczkę zalać wodą, zagotować, zdjąć szumującą się pianę. Wrzucić włoszczyznę, obrany czosnek, opaloną na palniku cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Gotować godzinę. Następnie bulion przecedzić i zagotować.
Przygotowanie zupy:
Buraki obrać, jednego pokroić w kostkę, drugiego zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki, obrane ziemniaki w kostkę. Do garnka z wywarem dodać pokrojone buraki i cytrynę. Gotować 20 min. Dorzucić por, odsączoną z zalewy białą fasolkę i mrożoną zieloną. Wsypać przyprawy i cukier. Gotować 10 minut. Dodać ziemniaki i starte buraki, gotować 15 minut do ich miękkości. Zupę zaprawić śmietaną, dodać posiekany koper. Zagotować i podawać.
Życzę smacznego!